Wesołych Świąt!
Dzisiaj chcemy podzielić się Wami przepisem na jedno z naszych ulubionych świątecznych dań. Jest prosty i efektowny, więc z pewnością sprawi, że Wasze świętowanie będzie jeszcze przyjemniejsze. Smacznego i Wesołych Świąt!
Mleczna jagnięcina z ziemniakiem, zakwasem i czosnkiem
Jagnięcina comber 300g
Masło 50g
Sól
Mąka 500g
Sól 500g
Woda 300g
Ziemniak Bella Rosa 400g
Kwaśna śmietana 200ml
Zakwas żytni 20ml
Korzeń chrzanu 5g
Olej rzepakowy 100ml
Czosnek niedźwiedzi 50g
Dzikie wiosenne zioła:
Mlecz, gwiazdnica, czosnek niedźwiedzi, szczaw
Jagnięcinę obsmażamy na gorącym maśle po pięć minut z każdej strony, zdejmujemy z patelni, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na dziesięć minut.
Z mąki, soli i wody zagniatamy ciasto, w które zawijamy szczelnie każdego ziemniaka. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni C. wyciągamy upieczone ziemniaki i kroimy je w plastry.
Olej rzepakowy miksujemy razem z czosnkiem przez minutę na najwyższych obrotach, następnie przecedzamy przez drobne sitko.
Kwaśną śmietanę delikatnie podgrzewamy w rondelku, doprawiamy solą, chrzanem i żytnim zakwasem.
Jagnięcinę kroimy na równe plastry i układamy na talerzu razem z ziemniakami. Na talerz wlewamy jedną, dwie łyżki sosu z kwaśnej śmietany. Danie dekorujemy dzikimi ziołami i całość skrapiamy olejem z czosnku niedźwiedziego.