W naszym ogrodzie


W naszym ogrodzie

W zeszłym tygodniu, wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca, zabraliśmy się do prac w naszym ogrodzie. Pomysł na jego stworzenie narodził się 3 lata temu. Świeże zioła, owoce i warzywa to baza dla naszej pracy, dlatego wolimy je uprawiać sami. Dzięki temu mamy też gwarancję, że do naszej kuchni trafia 100% natury, a nie chemicznych ulepszaczy. Kto z was pamięta z dzieciństwa smak truskawek prosto z krzaka z babcinego sadu wie, o czym mówimy. Na początku zajmowaliśmy się uprawą tylko wiosną i latem, ale idea tak nam się spodobała, że postanowiliśmy rozbudować projekt o oranżerię, którą ogrzewamy zimą. Wszystkiego o uprawie nauczył nas nasz ogrodnik, pan Wojciech Żurek. Ogród to jedno z miejsc, gdzie szukamy pomysłów dla naszych dań. Natura to ogromne źródło inspiracji. Odkrywamy tu nowe smaki, ich połączenia. Niektóre z naszych sadzonek są tak ekspansywne, że dają nam nieskończone zbiory oraz niesłychaną ilość przetwarzania ich na różne sposoby. Marynujemy, fermentujemy, wędzimy, a czasami podajemy surowe, w czystej formie. W wiosennym menu jako pierwsze pojawią się rzodkiewki, sałaty, poziomki i różne zioła. Będziecie mogli spróbować ich podczas naszej najbliższej kolacji już 20 maja.

C03B5085C03B5235C03B5294C03B5069C03B5878C03B5313