Świateczny przepis na maggi


Świateczny przepis na maggi

Najwyższy czas rozpocząć świąteczne przygotowania! Mamy dla was mikołajkowy prezent – przepis na domowe maggi. Będzie idealnym dodatkiem do bulionów i sosów np. świetnie sprawdzi się w wigilijnym barszczu.

Składniki:

  • Świeże liście selera lub lubczyku 270g
  • Suszone łodygi selera lub lubczyku 30g
  • Sól 20g
  • Czarny pieprz w ziarnach 20g
  • Cebula biała 150g
  • Czosnek 1 główka
  • Suszone grzyby 30g
  • Wodorosty kombu 20g
  • Liść laurowy, ziele angielskie, goździk, tymianek
  • Cukier biały 50g

Sposób przygotowania:
Liście i łodygi miksujemy w blenderze razem z solą i wodą na najwyższych obrotach przez minutę. Przelewamy całość do rondla i dodajemy resztę składników. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Przecedzamy przez drobne sito. Z cukru robimy jasny karmel i ostrożnie dolewamy do niego wcześniej przecedzony wywar. Gotujemy do momentu aż karmel się rozpuści. Gorące maggi przelewamy do wyparzonego wcześniej słoika i zakręcamy. Po ostygnięciu chowamy do lodówki.

AW4A0360