Świateczny przepis na maggi
Najwyższy czas rozpocząć świąteczne przygotowania! Mamy dla was mikołajkowy prezent – przepis na domowe maggi. Będzie idealnym dodatkiem do bulionów i sosów np. świetnie sprawdzi się w wigilijnym barszczu.
Składniki:
- Świeże liście selera lub lubczyku 270g
- Suszone łodygi selera lub lubczyku 30g
- Sól 20g
- Czarny pieprz w ziarnach 20g
- Cebula biała 150g
- Czosnek 1 główka
- Suszone grzyby 30g
- Wodorosty kombu 20g
- Liść laurowy, ziele angielskie, goździk, tymianek
- Cukier biały 50g
Sposób przygotowania:
Liście i łodygi miksujemy w blenderze razem z solą i wodą na najwyższych obrotach przez minutę. Przelewamy całość do rondla i dodajemy resztę składników. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Przecedzamy przez drobne sito. Z cukru robimy jasny karmel i ostrożnie dolewamy do niego wcześniej przecedzony wywar. Gotujemy do momentu aż karmel się rozpuści. Gorące maggi przelewamy do wyparzonego wcześniej słoika i zakręcamy. Po ostygnięciu chowamy do lodówki.