Spotkanie z Radkiem Zarębińskim
W lutym Water&Wine odwiedził Radek Zarębiński, sous chef w Gaggan, najlepszej restauracji w Azji według rankingu 50 Best. Radek wychował się w Bielsku Białej, potem kilkanaście lat mieszkał w Stanach Zjednoczonych. Gotować uczył się w Alma w Parmie, doskonalił pracując w restauracjach we Włoszech i Stanach Zjednoczonych (m.in w nowojorskim Acme i Providence w Los Angeles). Od ponad roku pracuje w Gaggan. Do W&W przyjechał, by zobaczyć jeden z najciekawszych dziś konceptów gastronomicznych w Polsce, wymienić się doświadczeniami oraz wspólnie pogotować.
– Spotkanie chłopaków z Water&Wine było niesamowitym doświadczeniem. Dawno mnie w Polsce nie było, wiec nie miałem pojęcia, jak wygląda dziś polskie jedzenie. Marek i jego zespół pokazali mi, że polska kuchnia eksplodowała! Chłopaki z całego serca starają się połączyć ideę uprawy własnych produktów z najwyższej jakości kuchnią. Czuję się prawdziwie zainspirowany. Mam nadzieję, że pewnego dnia znowu będziemy gotować razem. Myślę, że Water&Wine mocno wyróżnia naszą ojczyznę w kulinarnym świecie.
Dla naszego zespołu to również było wyjątkowe spotkanie.
– Mogliśmy wymienić się przepisami, informacjami i różnym postrzeganiem kuchni polskiej. Zaskoczyło nas połączenie polskich, dobrze znanych nam składników takich jak warzywa korzeniowe (chrzan, seler, pietruszka) z produktami typowymi dla kuchni tajskiej czy indyjskiej jak liście curry, imbir i ostre papryczki, które pokazał nam Radek. O dziwo smaki były spójne i grały razem na talerzu. Mamy nadzieję że w przyszłości uda nam się powtórzyć spotkanie z Radkiem, podyskutować i nauczyć się czegoś nowego.









