Rokitnik
W koncepcie Water&Wine zbieramy plony nie tylko z naszych warzywników. Oprócz zaplanowanych i zorganizowanych upraw mamy także ogród dziki, który daje pożytki niemal przez cały rok. To miejsce, które dobrze znają tylko nieliczni. To oni wiedzą, gdzie i kiedy udać się na zbiory. Nad wartko płynącym strumykiem możemy spodziewać się rukwi wodnej, a nad brzegiem stawu – mięty błotnej. W języku fine dinningowych restauracji ten proceder nazywa się foragingiem.
Jednym z takich dzikich miejsc jest sucha, słoneczna strefa naszego ogrodu. Właśnie tam, gdzie sucho, a człowiek mało zagląda, rosną rokitniki. Teraz przyszedł czas, by zebrać plon z tych leczniczych acz kłujących krzewów. Wytłoczymy całe owoce. Otrzymany sok wraz z olejem z miąższu to prawdziwa bomba witaminowa.
Olej tłoczony z owoców i nasion rokitnika obfituje w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Witamina C tworzy połączenia z kwasami tłuszczowymi, dzięki czemu przenika do oleju, szczególnie uzyskanego z całych owoców. Olej ten szczególnie dobroczynnie wpływa na skórę i stan błon śluzowych. Wzbudza wszelkie procesy odnowy tkanek, przyspiesza gojenie ran, owrzodzeń, nadżerek, oparzeń, odmrożeń. Pobudza produkcję i wydzielanie żółci. Opóźnia procesy starzenia tkanek. Działa przeciwzapalnie na skórę, żołądek, jelita. Hamuje procesy przerostu gruczołu krokowego. Działa przeciwzapalnie wobec narządów płciowych, nerek i wątroby. Zapobiega stłuszczeniu i marskości wątroby. Stabilizuje strukturę siatkówki i naczyniówki oka. Pobudza produkcję immunoglobulin.
W okresie jesienno-zimowym dobrze jest dostarczać naszemu organizmowi witaminy przeciwzapalne i prozdrowotne codziennie.
Sok i olej rokitnikowy to źródło łatwo przyswajalnych witamin prosto z natury, prawie bez przetworzenia. Takim dobrem pragniemy się dzielić z Wami.
Oto nasz przepis na ciepły rokitnikowy napar:
Do szklanki/kubka wlać 50 ml soku z rokitnika, dodać kilka goździków, trawę cytrynową i całość zalać gorącą wodą. Posłodzić miodem według uznania.
Jaka wersja podania pasuje Wam bardziej? Ciepły napar czy orzeźwiający rokitnikowy drink z wodą Perlage?