Świąteczny przepis: pieczony seler z czarnym czosnkiem i szczawiem
Czy udało się wam wykorzystać nasz przepis na maggi? Jeśli wciąż szukacie inspiracji, mamy dla was kolejny świąteczny prezent – przepis na pieczony seler z czarnym czosnkiem i szczawiem. Możecie w nim wykorzystać poprzednio przygotowaną recepturę. Pieczony seler to przykład „małego wielkiego dania” które na pewno zrobi furorę na waszym wigilijnym stole.
Pieczony seler z czarnym czosnkiem i szczawiem
(6 porcji)
Składniki:
- Bulwa selera 1szt.
- Mąka 300g
- Sól 300g
- Woda 200g
- Domowa maggi 100ml
- Masło 50g
- Ketchup z czarnego czosnku:
Czarny czosnek 100g
Miód 40g
Koncentrat pomidorowy 100g
Ocet spirytusowy 50ml
Ocet z czarnej porzeczki 50ml
Glukoza płynna 100g
Sól 10g
Zmielony goździk 1g - Sos z kiszonego selera :
Sok z kiszonego selera 100ml
Sok wyciśnięty ze świeżego selera 100ml
Masło 100g
Sól i cukier do smaku - Olej z liści selera:
Liście selera 150g
Olej 100ml
Garnish:
Świeży zielony szczaw pokrojony w bardzo cienkie paseczki
Sposób przygotowania:
Pieczony seler: Z mąki, soli i wody zagniatamy ciasto a następnie szczelnie owijamy nim selera i pieczemy w 160 stopniach C przez około 90 minut. Po ostygnięciu rozbijamy ciasto, wyciągamy selera i kroimy go na sześć równych części. Trzymamy w temperaturze pokojowej.
Ketchup z czarnego czosnku: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji i przecieramy przez sito. Gotowy ketchup przelewamy do butelki.
Sos z selera: Sok z kiszonego i świeżego selera zagotowujemy razem w rondelku. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę w niewielkich porcjach cały czas mieszając sos trzepaczką aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Sos trzymamy w
cieple.
Olej selerowy: Liście selera razem z olejem miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut po czym przecedzamy całość przez gazę lub gęste sito, zachowując powstały zielony olej.
Wydanie: Na dużej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim porcję selera z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Dolewamy domową maggi i gotujemy do momentu aż połowa płynu odparuje tworząc szklistą glazurę. Na talerz wyciskamy ketchup z czarnego czosnku, obok kładziemy porcję selera i przykrywamy go posiekanym szczawiem. Polewamy
talerz dwiema łyżkami sosu. Całość skrapiamy selerową oliwą.