Perlage Tasting Club
6 października po raz kolejny zabraliśmy naszych Gości w podróż po wyjątkowych smakach Water & Wine. Lubimy pokazywać im to miejsce od podstaw, dlatego nasz pierwszy przystanek stał pod znakiem wody. Odwiedziny w zakładzie i na liniach butelkujących Cisowiankę i Cisowiankę Perlage zawsze budzą dużo emocji, bo to miejsce zazwyczaj niedostępne dla ludzi z zewnątrz. Woda to nie tylko źródło życia, ale również nośnik smaku i bardzo ważny czynnik kulinarny, więc krótka wizyta w zakładzie to za każdym razem cenna lekcja dla naszych Gości.
Od wody płynnie przeszliśmy do wina. Pan Piotr Kamecki wraz z Panią Isabelle Ogier przygotowali degustację win z francuskiej winnicy Domaine de Nalys Chateauneuf du Pape . Próbowaliśmy win białych Cuvée classique 2015 i Eicelènci 2015 oraz czerwonych Cuvée classique 2013, Réserve 2013 oraz Châtaignier 2013 in magnums. Każda kolejna butelka odkrywała przed naszymi Gośćmi swoistą historię winnicy i była uzupełnieniem opowieści Pani Ogier.
Ostatnia część naszej podróży toczyła się przy wspólnym stole. Nasi Goście spróbowali przygotowanych przez nasz zespół dań, które najlepiej oddają ideę oraz charakter Watr& Wine. Tradycyjnie rozpoczęliśmy od czterech amuse bouche. Przygotowaliśmy m. in. podgardla wieprzowe z kiszonymi białymi szparagami oraz pączki ziemniaczane z jałowcem. Dodatkiem było wypiekane przez nas pieczywo, podawane m. in. krowim ubitym masłem i smalcem ze świni puławskiej z lokalnej rasy wieprzowiny. Pierwszym degustowanym do lunchu winem był Bollinger Special Cuvee Brut. Na stole pojawiały się kolejne dania. Terrina z marynowanego pstrąga i białej rzodkwi. Pierożki z kominkami z kawiorem z jesiotra. Borowik na pięć sposobów. Ozór jagnięcy z kiszoną kalarepą, olejem lniany i świeżymi ziołami. Całość przygotowywaliśmy na oczach Gości, a każdy serwis nasz zespół uzupełnił o historię składników, często pochodzących z naszych upraw i hodowli. Pan Leszek, pszczelarz, przyniósł nam plastry miodu do jednego z deserów. Z okien tarasu widać szklarnię, w której dojrzewały zioła, las, gdzie zebraliśmy grzyby i pole, na którym rosły warzywa wykorzystane w przygotowaniu bulionu. Każdej potrawie towarzyszyło też inne wino. Kolejno otworzyliśmy butelki Liry Korbowej z Winnicy Sztukówka, Acustic MAGNUM 2013 Montsant, Alois Lageder Pinot Noir 2015 Alto Adige, Lapostolle Cuvee Alexandre Pinot Noir 2014 Casablanca Valle i Domaine de Nalys 2013 Chateauneuf du Pape. Później przyszedł czas na słodkie. Rozpoczęliśmy od plastra miodu z naszej pasieki z cytryną i pyłkiem pszczelim. Menu deserów składało się z sera cheddar pochodzącego z gospodarstwa Mleczna Droga z puree z palonego jabłka, lodów z liścia laurowego z granitą z octu jabłkowego i naszych pralin.
Każde spotkanie w ramach Perlage Tasting Club to cenna wymiana doświadczeń dla obu stron. Przy naszym stole zasiadają nie tylko prawdziwi smakosze, ale przede wszystkim wyjątkowi znawcy światowej sceny kulinarnej. Rozkładamy trendy, potrawy i smaki na czynniki pierwsze i mimo tego, że za każdym razem nasi Goście reprezentują odmienne środowiska kulinarne, główny wniosek jest zawsze ten sam: nie ma dobrej kuchni bez najwyższej jakości produktów. Znowu otrzymaliśmy potwierdzenie, że obraliśmy najlepszy możliwy kierunek.
Zdjęcia: Piotr Dębski






























