Lekko marynowany pstrąg ze świerkiem, chrzanem i kiszonym ogórkiem


Lekko marynowany pstrąg ze świerkiem, chrzanem i kiszonym ogórkiem

Mamy dla was kolejną inspirację na potrawę, która wprawi waszych bliskich w zachwyt, jeśli zaserwujecie ją  na świątecznym stole. W daniu znajdziecie marynowanego pstrąga, chrzan, kiszonego ogórka – klasyki polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu.

Składniki:

(4 porcje)

Marynowany pstrąg:

  • Filet z pstrąga ze skórą 2 szt., każdy po ok. 150g
  • Sól 200g Cukier 200g
  • Igły świerku 50g

Śmietana chrzanowa:

  • Kwaśna, gęsta śmietana 80g
  • Świeży chrzan 15g
  • Sól do smaku

Vinaigrette z ogórka z olejem z kopru:

  • Woda z kiszonych ogórków 60ml
  • Sok wyciśnięty ze świeżego ogórka 60ml
  • Cukier do smaku
  • Koperek 75g
  • Olej z pestek winogron 50ml

Piklowane igły świerku:

  • Młode pędy świerku 200g
  • Woda 100ml
  • Sól 10g
  • Miód 60g
  • Ocet jabłkowy 250ml

Marynowany pstrąg:

Igły świerku miksujemy razem z solą i cukrem. Na dno naczynia wysypujemy połowę mieszanki solnej, następnie kładziemy na niej pstrąga skórą do dołu i zasypujemy pozostałą częścią świerkowej marynaty. Chowamy do lodówki na dwie godziny po czym wyciągamy filety ryby i lekko płuczemy je pod wodą. Dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy jak najcieńsze plasterki zaczynając od strony ogona odcinając je od razu od skóry. Plasterki układamy na pergaminie. Trzymamy w lodówce do momentu podania.

Śmietana chrzanowa:

Chrzan ścieramy jak najdrobniej i delikatnie mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i trzymamy w lodówce.

Vinaigrette:

Listki koperku razem z olejem miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut po czym przecedzamy całość przez gazę lub gęste sito, zachowując powstały zielony olej. Soki z ogórków mieszamy ze sobą i doprawiamy cukrem. Rozwarstwiamy paroma łyżkami oleju koperkowego. Piklowane igły świerku: Oczyszczone pędy świerku układamy w wyparzonym wcześniej słoiku. Pozostałe składniki marynaty zagotowujemy i zalewamy nimi świerk. Czekamy aż całość ostygnie po czym szczelnie zamykamy słoik. Trzymamy w chłodnym, ciemnym miejscu nawet do kilku miesięcy.

Wydanie:

Na dno miski kładziemy łyżkę chrzanowej śmietany, na której układamy plasterki pstrąga. Całość polewamy vinaigrettem z ogórka i dekorujemy piklowanym świerkiem.