Marcowy Perlage Tasting Club
W środę 29 marca podczas kolejnego Perlage Tasting Club gościliśmy w Water & Wine specjalnego gościa z Bordeaux- Nicolasa Chemineau z Dourthe Vineyards. Degustacja i menu stworzone przez nasz team były zadedykowane winom z tego regionu. Ideą spotkania było pokazanie, jak długowieczne i eleganckie wina powstają w ujściu Żyrondy. Skomponowane z naszymi regionalnymi daniami i wodą pokazały jak duże znaczenie mają najwyższej jakości składniki. Degustowaliśmy wina ze starszych roczników, 10, 12 i 15- letnie, a dodatkowym smaczkiem były butelki 1,5- litrowe, tak zwane magnum,w których wino najlepiej dojrzewa. W menu znalazły się m. in. grasica z glace z czarnego czosnku i dzikimi ziołami, ziemniaki z tartym cheddarem, kwaśną śmietaną, kawiorem z jesiotra i natką pietruszki oraz lody z jałowca. Jednym z najlepszych połączeń tego dnia był jesiotr z sosem z żeberek podany z czerwonym Chateau Grand Barrail Lamarzelle Figeac 2008 Saint Emilion Grand Cru i Perlage. Teoretycznie ryba z tanicznym winem czerwonym nie idzie w parze, ale tu wiek wina, jego gładkość i odświeżające bąbelki Perlage stworzyły fantastyczną kombinację. Jesteście ciekawi, jak wyglądały potrawy na naszej kolacji? Zapraszamy do obejrzenia naszej relacji! Fot. Maciej Stankiewicz.















