Kopytka z dyni z szałwią i serem z Mlecznej Drogi


Kopytka z dyni z szałwią i serem z Mlecznej Drogi

Sezon na dynie w pełni, dlatego prezentujemy szybki przepis na pyszne dyniowe kopytka z dodatkiem szałwi.

1 kg pieczonej dyni
150g mąka
50 g mąka ziemniaczana
3 jajka
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Masło 100g
Szałwia
Ser

Kilogram upieczonej i zmiksowanej na puree dyni połącz z mąkami i jajkami, wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, dopraw przyprawami.
Przełóż do rękawa cukierniczego z grubą metalowa końcówką, nad garnkiem z wrzącą wodą ucinaj małym nożykiem kluski długości 2 cm.
Podawać z rozpuszczonym masłem szałwiowym oraz ulubionym serem – nasze ulubione to te od Mlecznej Drogi – przeczytacie o nich tutaj.

1