Kompostowanie – niech nic się nie zmarnuje
W koncepcie Water&Wine chcemy zwracać naturze to co od niej pobraliśmy, dlatego na początku tego sezonu zbudowaliśmy dwa zbiorniki na kompost. Kompostując (z zastosowaniem probiotycznej technologii) zamieniamy pozostałości produkcji ogrodniczej i gastronomicznej w cenny nawóz. W wyniku przemian mikrobiologicznych z resztek organicznych otrzymujemy humus – nawóz bogaty w odżywcze dla roślin kwasy huminowe. Tak realizujemy ideę pełnego obiegu materii i energii. Najpierw karmimy glebę, następnie poprzez glebę i jej składniki – rośliny, a na końcu poprzez pożywienie (plony) – człowieka.
Przyświecają nam idee „zero waste” i „from garden_to table _to garden”, czyli z ogrodu na stół i z powrotem.
Więcej o kompostowaniu możecie przeczytać we wrześniowym numerze magazynu „Kuchnia” w przygotowanym przez nas artykule „Z ogrodu na stół i z powrotem”.


