Kapuśniak


Kapuśniak

Kapuśniak to rozgrzewająca, sycąca zupa idealna na zimowe, mroźne dni. Swój charakterystyczny aromat zawdzięcza kiszonej kapuście, ale równie dobrze smakuje przyrządzona z młodej, słodkiej kapusty. To popularne, znane nie tylko w całej Polsce, ale i za granicą danie, funkcjonuje pod różnymi nazwami: kwaśnica w górach na południu kraju, parzybroda i szarpak na Pomorzu lub kapustnica u naszych sąsiadów na Słowacji. Oprócz walorów smakowych kiszona kapusta ma też świetne właściwości zdrowotne i poprawiające odporność ze względu na dużą zawartość witamin. Dla nas kwintesencją tej potrawy jest wywar z wędzonego boczku i żeberek. W wersji Water&Wine występuje on w postaci klarownego bulionu z palonym masłem, którym podlewamy pieczony boczek świni puławskiej i palone liście świeżej kapusty.

AW4A3848