Gryczok godziszowski


Gryczok godziszowski

Lubelszczyzna od wieków znana jest z uprawy gryki, która kiedyś zwana była tatarką. Tradycja produkcji i wyrobów z kaszy gryczanej sięga niepamiętnych czasów, a roślina ta oprócz dobrego wpływu na zdrowie ma bardzo wiele zastosowań: nasiona przerabia się na kaszę, mąkę czy też służą jako pasza dla bydła.

Na terenie gminy Godziszów zarejestrowanych jest aż 17 kaszarni, gdzie poprzez odpowiednie działanie temperaturą i parą wodną pod ciśnieniem otrzymujemy kaszę o pięknej barwie, lekko słodkim smaku i charakterystycznym, orzechowym aromacie.
Jednym z naszych ulubionych regionalnych dań bazujących na gryce jest „gryczok godziszowski”. Do produkcji tego złocisto-brązowego, aromatycznego wypieku używa się kaszy gryczanej, mleka, masła, twarogu, jaj i mąki. W prostokątnej formie spód wykłada się ciastem naleśnikowym, następnie wylewa się zwartą masę z widocznymi kawałkami białego sera, a wierzch posypuje się warstwą kruszonki. Tradycyjnie wypieka się go w piecach chlebowych.

Nasza interpretacja dania to lody z kaszy gryczanej z popcornem z kaszy i gryczaną kruszonką, gładkim, kremowym twarogiem i pieczonym kożuchem z mleka, który przyjemnie chrupie i odczarowuje przykre wspomnienia z dzieciństwa.

_2_