Dostawcy


Pstrąg Pustelnia

Anna i Sebastian Pyć z Trzebieszy od 5 lat wspólnie prowadzą hodowlę ryb. Jest to gospodarstwo rodzinne założone przez rodziców Anny, działające od 1994 roku. Anna i Sebastian przejęli nie tylko samo miejsce, ale i ogromną pasję. Dlatego łatwo jest im kontynuować pracę rodziców w oparciu o te same wartości: najwyższą jakość i dbałość o serwowane ryby. Pustelnia obejmuje zarówno stawy karpiowe, wyglądem przypominające jeziora, jak i stawy pstrągowe podobne do wartkiej rzeki. Hodowlę pstrąga, która w odróżnieniu od hodowli karpia nie ma tu wielowiekowej tradycji i jest dużo bardziej wymagająca, traktują jako swoje zawodowe wyzwanie. W swojej ofercie mają też jesiotry, karpie, sumy, sandacze, szczupaki. Można u nich kupic ryby świeże, patroszone oraz wędzone. Mają również produkty tradycyjne takie jak szynka z karpia. Ania i Sebastian bardzo cenią sobie współpracę z Water&Wine, gdzie podobnie jak w ich gospodarstwie dużą wagę przykłada się do pochodzenia produktów.

więcej


Ania Lipnicka-Niewiara

Ania Lipnicka-Niewiara ukończyła Akademię Sztuk Pięknych we Wrocławiu na Wydziale Ceramiki i Szkła. Na samym początku ceramika miała stanowić hobby, dodatek do jej artystycznych aspiracji. Po pewnym czasie stała się sposobem na życie. Podczas studiów zrozumiała, że poznanie warsztatu i materiału to tylko jedna ze składowych tworzenia w glinie. Ogromne znaczenie mają dla niej unikatowość, design oraz odkrywanie nowych technik. Swoją drogę odnalazła po wyjeździe do Danii który przyczynił się do poszerzenia jej artystycznych horyzontów. Firmę – Studio Ani Ani, założyła w 2013 roku. Ania specjalizuje się w mozaikach ceramicznych, które mogą być traktowane jako funkcjonalne malarstwo, oraz w ceramice użytkowej. Współpraca z Water & Wine to dla niej nie tylko nowe, ale też wymagające projekty, dzięki którym może się uczyć i rozwijać.

więcej


Mleczna Droga

Ania Łuczywek i Rafał Duszyński kilka lat temu wyprowadzili się z miasta, by mieszkać blisko natury i żyć z tego, co sami wyprodukują. Dziś mają piękne gospodarstwo z kilkoma hektarami ziemi pod Kazimierzem, małe stado mlecznych krów rasy jersey oraz manufakturę serów i jogurtów, które podbijają serca, i podniebienia polskich smakoszy.

więcej


Skarby Natury Oleje z Zabłocia

Pani Jolanta i Eligiusz Peciowie zawsze mieli maszynę do tłoczenia oleju w gospodarstwie. Korzystali z niej ich rodzice i dziadkowie. Pięć lat temu postanowili podzielić się najwspanialszymi, świeżymi, bardzo zdrowymi olejami tłoczonymi na zimno z ziaren z ich własnych upraw z większą ilością osób. Tak powstały Skarby Natury. Dziś w ofercie mają kilkanaście olei (m.in. z gorczycy, czarnuszki, dyni ostropestu, rzepaku, lnu czy wiesiołka), a także mielone siemię lniane, lędźwian, mąki ze starych odmian zbóż. Pani Jolanta prowadzi też zajęcia edukacyjne dla dzieci ze szkół i przedszkoli.

więcej


Gospodarstwo sadownicze Lipnickich

Położony tuż koło Nałęczowa sad wypełniony jest malowniczymi drzewkami, przede wszystkim jabłoni, ale też gruszy, czereśni oraz śliw. Taki plon przyniosły żyzne, lessowe gleby lubelszczyzny oraz zangażowanie właścicieli – państwa Janusza i Aleksandry Lipnickich, którzy już od trzech dekad współpracują z prof. dr hab. Eberhardem Makoszem oraz Towarzystwem Rozwoju Sadów Karłowych w Lublinie. Ich zaangażowanie sprawiło, ze założone w latach 70. gospodarstwo szybko stało się jednym z wiodących w regionie i kraju. Nowoczesne gatunki, karłowe, intensywne nasadzenia, wysokie plony i ciągłe nauczanie nowych metod sadownictwa za granicą – po to by przeszczepić je na polski, podatny grunt – dały doskonałe rezultaty. A nowoczesne sposoby przechowywania ULO zapewnieniają dostęp do świezych owoców prawie cały rok. Dziś w gospodarstwie pomagają też dzieci (na zdjęciu zięć państwa Lipnickich, Kamil Witkowski).


Ekologiczne Pieczarki z Dąbrówki

Dorota i Tomasz Grelowie w Dąbrowce mają hodowlę pieczarek brązowych, ale też bardziej egzotycznych grzybów wykorzystywanych w kulinariach: boczniaka ostrygowatego i cytrynowego, eryngi, nameko, shitake czy soplówki. Oferują doskonałej jakości, świeże grzyby z hodowli z certyfikatem ekologicznym.

więcej


Sensual Studio Ceramiki

Sensual to pracownia ceramiki artystycznej, która zajmuje się projektowaniem unikatowych form użytkowych – pater, mis, talerzy, ale też rzeźb, które były prezentowane między innymi na International Biennale of Ceramics w Hiszpanii oraz Austrii. Studio powstało w 2007 roku, prowadzą je Katarzyna i Arek. Kasia ukończyła grafikę wraz z aneksem z ceramiki. w pracowni prof. Adama Myjaka w Instytucie Sztuk Pięknych w Lublinie. Fascynuje ją sztuka japońska i jej wpływ, co niewątpliwie czuć w projektach Sensual. Arek jest po prostu miłośnikiem piękna i stroną techniczną zarówno studia jak i butiku. SENSUAL współpracuje z w naszą restauracją, projektując unikatowe naczynia na specjalne zamówienie naszego szefa kuchni. Od tego roku prowadzą też butik w Kazimierzu Dolnym przy ulicy Lubelskiej 11, gdzie prezentują swoje naczynia. Przy okazji chcą krzewić świadomość, że przestrzeń wokół siebie można wypełnić unikatowymi przedmiotami.

więcej


Danielina.pl

W malowniczej, wiejskiej przestrzeni na skraju lasu pan Ryszard Kraciuk z rodziną odnalazł swoje miejsce na ziemi. Dawny folwark z gorzelnią dziś stał się nie tylko ich miejscem zamieszkania, ale i pracy. Życie w zgodzie z naturą to ich metoda na prowadzenie hodowli i upraw, dzięki czemu uzyskują produkty najwyższej jakości. Gospodarstwo rolne ma 270 ha, na których znajdują się stawy rybne, hodowla danieli, jeleni, koni śląskich oraz krów mięsnych rasy Limousine i Aberdeen Angus.

więcej