Forszmak lubelski

forszmak_lubelski

Forszmak lubelski

Staramy się czerpać z naszej regionalnej tradycji to, co najlepsze. Tym razem zinterpretowaliśmy pożywny gulasz o lekko winnym, kwaśno-ostrym smaku z ogórkami kiszonymi, zaprawiony koncentratem pomidorowym, zazwyczaj podawany z pieczywem. Głównym składnikiem forszmaku lubelskiego jest zazwyczaj wieprzowina. W naszej wersji jest to karmelizowana, cielęca grasica, płatki surowej pieczarki z Dąbrówki i wędzona, ostra papryka. Przepis na wersję podstawową znajdziecie poniżej.

500g wieprzowej łopatki
100g kiełbasy jałowcowej pokrojonej w plastry
100 g wędzonego boczku pokrojonego w słupki
Smalec do smażenia
100g cebuli pokrojonej w piórka
Pięć ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
20g świeżego imbiru posiekanego
100g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
100g ogórków kiszonych pokrojonych w cienkie plastry
30g masła
50g koncentratu pomidorowego
1l bulionu z kurczaka (lub wody)
1 liść laurowy
Pół łyżeczki kminku
Pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
1 łyżka słodkiej, wędzonej papryki w proszku
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz

Mięso kroimy w plastry grubości 1cm a następnie w paski. Doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na niewielkiej ilości smalcu na rozgrzanej patelni. Do osobnego garnka przekładamy boczek i na małym ogniu powoli wytapiamy z niego tłuszcz. Następnie dodajemy kiełbasę, podsmażoną łopatkę, cebulę, czosnek, koncentrat i wszystko razem przesmażamy ok. 5 minut. Na tej samej patelni co łopatkę smażymy na maśle najpierw ogórki, później pieczarki i przekładamy do garnka. Dodajemy wszystkie przyprawy i całość zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie(około godziny). Możemy doprawić wedle uznania solą, pieprzem, cukrem lub sokiem z kiszonych ogórków. Podajemy z pieczywem.