EatPoland

DSCF0582 2

EatPoland

18 maja w tokijskiej restauracji LAND Seafood odbyło się wydarzenie EatPoland. Na zaproszenie
ポーランド広報文化センター Instytut Polski w Tokio Monika Brzywczy (redaktor naczelna magazynu USTA) wygłosiła wykład o polskich rybach, historii ich jedzenia i poławiania, rodzajach dań, jakie z nich przygotowujemy w domach oraz restauracjach. A szefowie kuchni Water&Wine zaserwowali 5 dań, które stanowiły ciekawe połączenie kulinarnych tradycji polskich i japońskich. W menu znalazły się m. in. filet z makreli opalany na ogniu z śmietaną, olejem koprowym i chrzanem podany z delikatną mizerią. Żurek czyli rybny bulion na zakwasie serwowany z yuba (czyli skórką z tofu), jajkiem marynowanym, bonito, chrzanem, glonami, shitake i dymką. A także ristotto z kaszy gryczanej i borowikiem, grilowaną ośmiornicą, mitsubą i ziarnami słonecznika oraz tataki z tuńczyka w siemeniu lnianym w sosie z ponzu i rokitnika, a na deser rewelacyjne lody z trawy żubrowej z kruszonką orzechową, musem z z palonego jabłka fuji i karmelem żubrówkowym – smakowały tak bardzo, że goście prosili o dokładkę. Grono zaproszonych dziennikarzy było oczarowane jakością i smakiem serwowanych dań, z zainteresowaniem dopytywało o szczegóły i przeprowadziło wywiady z ekipą Eat Poland. Przez najbliższe 2 tygodnie polskie dania pozostaną w menu restuaracji LAND Seafood, więc jesli ktoś mieszka lub akurat zwiedza Tokyo, warto się wybrać, by posmakować tych unikalnych polsko-japońskich połączeń! #eatpolandtokyo

DSCF0477 2DSCF0479 2DSCF0526 2DSCF0532 2DSCF0567 2